Als je wilt lijnen is het handig als je beweegt. Zelf kon ik pas eens na een jaar bewegen, zoveel last had ik van mijn gewicht – en van mijn gluten-intolerantie.

Je kunt alvast wel een beetje bewegen, dat deed ik ook wel. Als ik even stond te wachten totdat het water kookte, rende ik hard op de plaats. In het begin lukte dat nog geen 30 seconden. Ik kwam wel steeds verder, maar dat duurde heel lang. Het geeft niets, naarmate je slanker wordt, krijg je steeds meer plezier in het bewegen.

Sporten komt er vaak niet van. Je werkt, misschien doe je het huishouden en heb je kinderen.. ga dan nog maar eens ’s avonds sporten, of in het weekend. Maar, er zijn allerlei trucjes om toch genoeg te bewegen. Natuurlijk, je pakt de trap en niet de lift. Je fietst voortaan naar je werk, als het droog is dan. Dat scheelt allemaal alweer. Als je bij een bushalte staat, loop wat heen en weer. Als je ergens moet wachten, blijf staan of loop heen en weer. Ga niet zitten.

Wandel in een bos, langs het strand of ga naar een pretpark. Ga urenlang winkelen, misschien heb je al een maatje minder en kun je iets leuks kopen. Als je op het strand wil luieren, ga dan eerst voetballen/tennissen/zwemmen of wandelen. Daarna kun je altijd een uurtje zitten. En dan weer even actief bezig zijn.

Misschien heb je wel een tuin. Zet er een hoop planten in en/of zaai gras. Dan heb je voortaan ook wat in de tuin te doen. Als je een hond hebt, loop dan eens veel langer dan normaal. Voor beiden goed.

Je kunt natuurlijk ook gaan sporten. Kies dan wel iets wat je ligt. Als je geen type voor een sportschool bent, doe het dan niet. Dan ga je na een keer of vier al niet meer. Er zijn zoveel sporten: tennis, voetbal, zwemmen, karate, bowlen, (ijs)hockey, schermen, turnen, hordelopen, curling, aqua fitness, snelwandelen, skateboarden, wielrennen, paaldansen, roeien, skiën, wielrennen, acrogym, trampolinespringen.. er zijn er honderden.. Neem eens een proefles en probeer wat.

Vreemd is dat je nooit zin hebt om ook maar iets te bewegen, maar als je eenmaal wat gedaan hebt, voel je jezelf heerlijk. Probeer het!