Probeer dat aan anderen over te laten, als het kan. Laat je partner of je kinderen of je ouders boodschappen doen, of laat mensen in je omgeving je helpen. Je kunt het ook online bestellen en thuis laten bezorgen. Probeer in het begin zo weinig mogelijk te gaan. Ik deed de boodschappen altijd zelf en ik vond het vreselijk. Door zo’n supermarkt lopen, watertandend. En maar denken: “Nee, nee, dat koop ik niet”. Twee maanden lijken dan twee eeuwen.

Koop, zeker in het begin, snacks die wat minder vet zijn. Een mandarijntje, biscuits, een appel, ananas (in blik), soep in een pakje of blik -vers is nog lekkerder-, een waterijsje, een fruitijsje, een stuk 30+ kaas, plakjes ham of kipfilet, enz. Zo heb je toch iets te snoepen.

Zoek naar lekker en gezond

Laat je in de winkel niet verleiden door termen als ‘gezond’. Producten als energy bars (heel veel calorieën), muesli (vet en bol van de suiker), smoothies (vult lang niet zo goed als vers fruit) en light producten (bevatten vaak minder vet maar meer andere dikmakers). Kijk de eerste weken altijd op de verpakkingen hoeveel calorieën erin zit, hoeveel vet, suiker, enzovoorts. Het is even een gepuzzel, maar je leert meteen wat wel en niet goed is.

Een voorbeeld: 100 gram Haverkick fruitreep appel. Dat klinkt gezond! Maar het kost je 390 kcal. Een ovenkroket: 133 kcal per stuk. Nog eentje: ontbijtspek (op veel verpakkingen staat aan de voorkant bacon!) is per 100 gram 404 kcal. Bacon (de echte) 150 kcal.

Neem vooral in het begin de tijd om je boodschappen te doen. Of ga eens op zoek op het internet. Op www.ah.nl kun je werkelijk alle producten vinden, ingrediënten daarvan én het aantal calorieën. Als je goed kijkt, merk je wel dat er niet alleen enorme verschillen zijn in producten. Sommige producten laten je goed nadenken over marketing. Zo kocht ik vroeger wel ‘kruidenmix voor chili con carne’, want dat was makkelijk. Nu mag ik toevallig geen gluten, en op het pakje zag ik (toen stonden er nog percentages op) dat er 80% tarwezetmeel, bloem dus, inzat. Maar het pakje bevat in totaal 25 gram. Dus dat wil zeggen dat 20 gram van dat pakje bloem is, en maar 5 gram kruiden. En daar betaal je dan € 1,19 voor. En voor een pak bloem ben je rond de € 0,50 kwijt. Per kilo. Sindsdien maak ik heel veel zelf. Ik heb 20 kruidenpotjes in huis en zo kun je ook meer naar je eigen smaak kruiden. Veel lekkerder.