Je kent het vast wel: in de winter heb je overal trek in. Zo rond Sinterklaas en Kerstmis is het moeilijk van de chocola, de marsepein en de peper- of kruidnoten af te blijven. Feitelijk is het natuurlijk iets wat tussen je oren zit: ’s Zomers kun je al dat lekkers ook kopen. Kruidnoten misschien niet, maar wel speculaas.

Volgens wetenschappers heeft ons lichaam in koude perioden nog steeds de wil om meer vet op te slaan. Toen we nog in de natuur leefden, was dat een vereiste om de winter door te komen. In deze tijd is dat onnodig, maar je doet het toch – vaak ongemerkt. Ik ben in de winter de laatste jaren ook wel twee kilo zwaarder, maar ik vind dat wel prettig. Dan heb ik het niet zo koud.

In de lente -het is tegenwoordig in mei al flink warm- raak ik bijna vanzelf mijn overtollige kilo’s kwijt. Je zult het wel gevoeld hebben: als het rond de dertig graden is, eet je lang zo veel niet. Dat is dus de ideale tijd om te lijnen. En niet in januari.

Je kunt jezelf natuurlijk ook heel dik inpakken in januari en de kachel wat hoger zetten, dank krijg je het vanzelf warm. Dan kun je in ieder geval beginnen met afvallen. Struin eens door de recepten; er staan heerlijke dingen tussen.