Maand 1-2

Je gaat je maag verkleinen. Dat kun je gewoon thuis doen, geen enge operaties. Je begint met 900-1000 calorieën. En dat houd je zo lang mogelijk vol. Nee, niet een weekje. Een maand, en als je veel kilo’s kwijt moet: twee maanden. Dat kun je best. Ik help je erbij. Dat zijn dan ook wel meteen de enige maanden dat je lijnt voor je gevoel, dus je leed is snel geleden. Eens in de week, of tien dagen, eet je een beetje meer. Zo’n 100 of 200 calorieën meer. Gewoon, voor het lekkere. Dan heb je het idee dat je ook nog eens wat meer eet.

Maand 3-4

Na een of twee maanden ga je naar 1200 calorieën. Nu heb je al meteen het idee dat je niet meer lijnt, 1200 calorieën lijkt ineens zo veel. Je bent je echte honger al aardig kwijt. Natuurlijk heb je dromen over tafels met lekker eten. Je merkt al snel, als je eens een dag wat meer eet, dat je eigenlijk best al snel vol zit. Dat moet je ook blijven volhouden, een keer per week of tien dagen. We gaan de goede kant op.

Maand 4-6

Na vier maanden -je bent het nu wel zat- ga je naar 1400 calorieën. Heerlijk, nog meer eten! Je weet al aardig wat je precies kan eten. Zelfs uit eten is geen probleem meer. Je weet nu precies wat je wel en niet kunt eten. Het lijnen is gemakkelijk geworden: er komen steeds meer dagen dat je er helemaal niet aan denkt.

Maand 7-tot streefgewicht

Na zes maanden ga je naar 1500 calorieën. En dat blijft zo totdat je alles kwijt bent. Het is heel normaal geworden, als mensen het over lijnen hebben, denk je: “ik lijn al niet meer”. Terwijl je toch gewoon afvalt. Blijf deze 1500 calorieën altijd volhouden. Natuurlijk, de ene dag eet je eens 2500 calorieën, de andere dag weer eens 1200. Soms eet je gewoon meer of heb je een snoepbui. Je zult merken dat een halve chocoladereep ineens genoeg is tijdens zo’n bui. Soms kom je weer eens een kilo aan, maar dat heb je er zo weer af. Ik heb ook wel eens een maand dat ik ineens twee kilo zwaarder bent. Hup, even minderen en je bent ze nu zo weer kwijt. En nu kost het helemaal geen moeite meer. Je blijft altijd wegen, je leven lang. Maar dat is helemaal niet erg: je kijkt nu iedere keer vol ongeloof naar je gewicht.

Hulp bij het afvallen

Omdat ik het jou makkelijker wil maken, geef ik alle tips zodat je zelfs door die twee maanden redelijk eenvoudig heen komt. En de tijd die erna komt… Dan sta je straks, net als ik, bij een kledingzaak naar een broek met maat 38 te kijken: “Dat pas ik echt niet”. En dan zit het als gegoten.