De meeste dieren eten als ze honger hebben. De mens kan zelfs wel dertig dagen zonder eten. Wij eten echter de hele dag door. Als we net wakker zijn, beginnen we met het ontbijt. Al voordat we honger hebben, lunchen we alweer. ’s Avonds eten we een flink diner. En dan onze tussendoortjes…

Honger

Probeer eens pas te eten als je honger hebt. En ik bedoel niet pas na dertig dagen. Dat is te gek. Maar neem je ontbijt mee naar je werk en eet het pas op als je maag begint te rammelen. Als je thuis werkt is het nog makkelijker: neem pas wat als je honger hebt. Een voordeel: je eten smaakt zoveel beter. En als je steeds beetjes eet, merk je dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Dus als je normaal 4 boterhammen eet tijdens de lunch, neem er dan nu 2, en eet er fruit bij. Een pruim, wat druiven, een appel… wat je maar lekker vindt. En vergeet niet de calorieën te tellen. En als je dan ’s avonds gaat eten, heb je echt honger. En dan smaakt je eten verrukkelijk.

Veel mensen slaan het ontbijt over -ook ik doe dat-. Wetenschappers zijn er nu ook van overtuigd: als je zittend werk hebt is een ontbijt helemaal niet nodig. Als je een beroep hebt dat veel van je lijf vergt, eet dan ook pas als je honger hebt. Vaak heb je dan ook meer pauzes, dus de tijd om wat te eten.

Als je diabeet bent of een andere ziekte hebt, overleg dan eerst met een arts als je wilt afvallen.