Bezuinigen op je eten is heel eenvoudig. Begin eens met suiker. Misschien gebruik je suiker in je koffie, thee, yoghurt, pap of waar dan ook in. Weeg eerst eens hoeveel suiker je erin doet. Ik begon bijvoorbeeld met 17 gram suiker in een bordje havermoutpap. Na een week deed ik er 15 gram suiker in, na nog een paar dagen 13. Ik zit nu op 7. En gek genoeg vind ik 7 gram behoorlijk zoet. Rustig aan minderen.

Vroeger was ik al eens gestopt met suiker in de koffie. Met thee lukt dat niet. Thee zonder suiker vind ik ronduit smerig. Ik gebruik wel wat minder. Maar goed, ik bezuinig zo al heel wat. Helemaal zonder hoeft niet.

Minderen

Probeer dit met alles. Als je normaal 3 boterhammen neemt als lunch, eet er dan eerst 1 met een cracker en een klein stuk fruit erbij, of 2 met een stuk fruit erbij. Ik eet nu meestal 4 crackers in plaats van 4 boterhammen, maar als ik de avond ervoor flink gegeten heb neem ik er maar 3. Of ik neem wat yoghurt met fruit en een crackertje. En als broodbeleg eet ik veel ham, dat heeft maar weinig calorieën. Vaak ook kaas, chocoladevlokken, filet americain, paté, jam, zeeuws spek: het maakt niet uit. Vleeswaren per plakje zijn sowieso niet zo calorierijk. Ik gebruik altijd wel boter. Of meer: dieethalvarine. Een cracker met filet americain eet ik zonder boter, maar een cracker met kaas zonder boter vind ik vies.

Probeer alles uit

Probeer ook van alles te eten, het liefst producten met zo weinig mogelijk calorieën. Je komt vanzelf dingen tegen die je lekker vindt. Handig om steeds af te wisselen met het wat meer ongezondere eten. Probeer ook eten dat je ‘wat minder’ lekker vindt, een aantal keer meer te eten. Aan sommige dingen moet je echt wennen. Maar als je het echt niet lekker vindt: niet meer eten.

Ik probeerde halfvolle en zelfs magere melk bij mijn lunch, maar dat vind ik vreselijk. Dus neem ik nu een halve beker volle melk. Of een bak koffie, of thee. Ik vind ham dus lekker, maar ook rosbief, aardbeien, mandarijnen, biefstuk, druiven, fricandeau, kip, crackers, peren, sla, en nog veel meer… Naarmate je magerder wordt, zul je merken dat je steeds meer dingen lekker vindt die minder calorieën bevatten. Toen ik nog dik was, lustte ik graag rookworst, spare-ribs en speklappen. Rookworst vind ik inmiddels vrij vies, spare-ribs en speklappen eet ik vrijwel nooit meer: geen behoefte meer aan.

Bedenk bij alles wat je eet of het slanker kan, of minder. Het moet wel lekker blijven, anders houd je het niet vol.