Ook als je wilt afvallen kun je patat – of friet eten. Eet het wel thuis, niet bij een snackbar. Daar krijg je vaak teveel. 150 gram patat kost je bij een snackbar, met fritessaus, 467 kcal. Dat is een zakje/bakje. In België krijg je nog veel meer per portie.

Ovenfriet bevat al wel minder calorieën, 219 kcal per 150 gram, met fritessaus (25 gram) is dat 293 kcal. Verse friet uit de Airfryer kost je 260 kcal – inclusief fritessaus.

We kunnen nog slimmer friet of patat eten: neem 200 gram gekookte aardappels (zelf gekookt of uit de supermarkt). Bak die in de Airfryer, zonder olie. Wel een paar keer schudden tijdens het bakken. De aardappels/frietjes (150 gram) zijn dan 129 kcal. Fritessaus erbij -1 eetlepel maar dit keer- is 59 kcal. Samen 184 kcal. Yogonaise -kijk even op de pot- is soms nog minder, rond de 45 kcal.

Zo kun je dus al voor 174 kcal patatjes eten. Dat is vele malen beter dan 467 kcal. Eet er wat rauwkost bij en wat mager vlees: beenham of gemarineerde kipfilet. Zo kun je zelfs lijnen met frietjes.