Bedenk welke maaltijd je het belangrijkste vindt. Dat kan iedere keer, iedere dag weer. Ik vind het avondeten belangrijk, maar als ik soms erg weinig eet, schroef ik de lunch weer wat op. Dan heb ik trek in allerlei hapjes bij mijn lunch. Een gekookt eitje bijvoorbeeld, een paar plakjes kaas, een plakje ham…

Het ontbijt vind ik totaal onbelangrijk en dat sla ik dus over. Meestal dan. Als ik ’s winters in de ochtend een uur buiten loop in de sneeuw wil ik nog wel eens wat eten. Blijkbaar heb ik het dan nodig. Sommige mensen eten warm rond 13.00 uur, anderen rond 18.00 uur. Het maakt niet uit, doe wat je goed lijkt.

Als ik bijvoorbeeld met Kerstmis een feestmaal op tafel zet, eet ik ’s middags bijvoorbeeld alleen een banaan en een toastje. En ik proef natuurlijk af en toe van mijn feestmaal. Je kunt ook een kerstdiner heel redelijk binnen de perken houden qua calorieën, kijk maar bij de recepten.

 

Steeds weer kiezen

Kies ook steeds je eten met zorg uit. Je mag gerust makkelijk en snel eten. Als het veel calorieën bevat, eet je erg weinig en als het vrij mager is, eet je wat meer. Probeer ook steeds lekkere ingrediënten die maar weinig calorieën bevatten. Of minder. Een klein zakje Lay’s paprika chips (25 gram) is 132 calorieën. Een klein zakje Nibb-it (22 gram) is 103. Dat is al wel beter, maar nog veel. Je kunt ook plakjes kaas met een plakje ham eten, een soepje, een klein blokje kaas met ananas of een uitje. Er is zoveel… even zoeken. Een voorbeeld: 2 blokjes kaas van 10 gram (30+ van de kaasboer is heerlijk) is ongeveer 59 calorieën, 3 plakjes achterham (klein) 39 calorieën.

Wat dacht je van een tomatensoepje, gewoon uit blik, met balletjes… 1 kom van 250 ml is maar 75 calorieën. En dat vult lekker. Nog beter: maak het zelf. Het recept staat op de site.

Probeer dus steeds etenswaren te zoeken die je lekker vindt, en minder calorieën bevatten.